Publicat 16.11.2023 la 9:00 de către Dr. Iulia Roșu.

Acneea este o afecțiune inflamatorie cutanată comună care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Cu toate acestea, impactul său nu se limitează doar la aspectul fizic al pielii. Această afecțiune poate avea consecințe semnificative asupra calității vieții, mai ales atunci când nu este tratată corespunzător. În acest articol, vom explora efectele acneei asupra stării emoționale, cum se manifestă depresia asociată acestei afecțiuni atât la fete, cât și la băieți, și cum putem aborda tratamentul acneei cu metode mai puțin agresive asupra corpului nostru.

 

Ce este acneea?

Acneea, cunoscută și sub denumirea de acnee vulgară, este o afecțiune inflamatorie a pielii care apare atunci când porii se înfunda cu sebum și celule moarte ale pielii. Această obstrucție a porilor poate duce la formarea de comedoane (puncte albe și negre)- denumite acnee retentionala sau la pustule, noduli, chisturi- cuprinse sub denumirea de acnee inflamatorie. De foarte multe ori, formele severe sau profunde duc la apariția de cicatrici.. Acneea afectează cel mai des zona feței, dar poate să apară și pe spate, piept și umeri.

Cum se manifestă acneea?

Simptomele acneei variază de la forme ușoare până la forme severe. Acestea pot include:

  • Comedoane (puncte negre și cosuri închise)
  • Pustule (cosuri roșii inflamate)
  • Noduli (umflaturi mai profunde, dure la palpare și dureroase)
  • Chisturi (colecții subcutanate de puroi)
  • Cicatrici

De reținut ca de cele mai multe ori se asociază cu un sindrom seboreic, adica o ingrasare a tenului excesiva, dar sunt și anumite forme unde pielea este mai puțin grasa, ceea ce va duce la iritatii severe în cazul folosirii de tratamente antiacneice clasice, locale.

 


Impactul emoțional al acneei:

Acneea nu afectează doar aspectul fizic, ci are și un impact semnificativ asupra stării emoționale a persoanelor care o trăiesc. Adolescenții și adulții tineri pot fi mai susceptibili la depresie, anxietate și scăderea încrederii în sine din cauza acneei. Aceștia sunt la vârsta la care părerea celor din jur conteaza foarte mult, la fel și imaginea de sine. Tinerii tind sa se izoleze, sa își restricționeze interacțiunile sociale și chiar romantice, se retrag și foarte frecvent au dificultăți in gestionarea furiei. Acneea poate duce la rușine, stigmatizare socială, anxietate și depresie. Frecventa depresiei este cu 40% mai mare în cadrul pacienților cu acnee fata de populatia generala, iar manifestările acesteia în contextul acneei sunt diferite la fete și baieti.

Fetitele tind sa se retraga, sa fie triste, să se izoleze, sa nu interacționeze cu cei din jur, astfel incat devine destul de repede evident ca exista un impact psihologic puternic putandu-se lua măsuri foarte devreme. În legătură cu manifestările depresiei la baieti, în prima faza aceștia devin mai irascibili și chiar mai agresivi, dar dezvolta cu mai mare usurinta diverse dependențe: de alcool, de droguri, de fumat etc. Probleme precum stigmatizarea socială și scăderea stimei de sine pot fi dificil de gestionat.

 

 


Soluții terapeutice:

Tratarea acneei este esențială nu doar pentru sănătatea pielii, ci și pentru bunăstarea emoțională a persoanelor afectate. Cu cat mai precoce tratamentul, cu atat mai rapide sunt beneficiile și cu atat mai scăzute riscurile privind cicatricile și impactul emoțional.  Există numeroase opțiuni terapeutice, de la tratamente locale dermatocosmetice sau medicamentoase, pana la tratamente sistemice cu anticonceptionale orale, antiandrogenice, antibiotice, derivați puternici de vitamina A, de tipul isotretinoin, dar care se prescriu exclusiv de către medic și care categoric nu reprezinta prima optiune terapeutica.

Pe langa un stil de viata echilibrat: hidratare corespunzătoare, alimentație bogată în fructe și legume, cereale, omega 3 și probiotice, somn de buna calitate, exerciții fizice regulate, putem beneficia, pe o anumită perioada de timp limitata putem beneficia de administrarea de suplimente alimentare cu rol antiinflamator și antiseboreic.   Printre aceste substanțe seboreglatoare se găsesc:

Zincul: antiinflamator, antioxidant, antiseboreic, cicatrizant, antimicrobian, fotoprotector, influentand cantitatea și calitatea sebumului

Cuprul: imunomodulator, stimulator de colagen, antioxidant, rol în producerea normala de pigment cutanat (melanina)

Lactoferina: antimicrobian împotriva Propionibacterium acnes (bacterie prezentă în cantități mari în acneea inflamatorie), antiseboreic, antiinflamator, cu rol în echilibrarea florei intestinale

Niacinamida (Vitamina B3): reduce producția de sebum, anti-inflamator, strânge porii, reduce hiperpigmentarea post acneica, hidrateaza. In administrarea orala scade nivelul de trigliceride și colesterol (LDL- colesterol sau colesterol “rău”), scade tensiunea arteriala, trateaza uscaciunea cutanata, imbunatateste sanatatea creierului și este antioxidant.

Acidul folic (Vitamina B9): rol in repararea și creșterea celulară, producția de colagen, menținerea sănătății celulelor pielii prin neutralizarea radicalilor liberi, vindecarea rănilor și scaderea riscului de cicatrici, reducerea inflamației.

Vitamina A: proprietăți seboreglatoare cu scăderea producției de sebum. Este toxica in doze mari, deci trebuie administrată sub supraveghere medicala.

Omega 3: au proprietăți antiinflamatorii, regland calitatea sebumului.

Seleniu: efecte antioxidante la nivel cutanat. Atenție la dozele mari, pot fi toxice. Se administreaza sub supraveghere medicala.

 

Un supliment alimentare pe care îl recomand frecvent în acnee este Dermaten, ce contine: Lactoferina, Niacinamida, Zinc, Cupru și Acid folic, în doze echilibrate ce îi asigura o toleranta buna și efecte terapeutice semnificative în tratamentul acneei inflamatorii.

Dermaten, 30 comprimate, Eurofarmaco : Farmacia Tei online


Concluzie:

Acneea nu este doar o problemă estetică; ea poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții și stării emoționale a celor afectați. Cu toate acestea, există soluții terapeutice disponibile, inclusiv produse precum Dermaten, care pot contribui la ameliorarea simptomelor acneei. Înainte de a începe orice tratament, este esențial să consultați un medic pentru a stabili cea mai potrivită opțiune terapeutică pentru dumneavoastră.

Acest articol a fost creat pentru a oferi o înțelegere mai bună a impactului acneei asupra calității vieții și pentru a promova conștientizarea asupra importanței tratării adecvate și precoce a acestei afecțiuni.

Recommended Posts