Ce este Niacinamida?

Niacinamida, cunoscută și sub numele de nicotinamida este forma solubila in apa a Vitaminei B3, un nutrient esențial în sanatatea organismului, deficitul de B3 putand duce la tulburări ale pielii, rinichilor și creierului. Niacinamida este prezentă în mod natural în cantități mici în drojdie, carne slabă, pește, nuci și leguminoase, fiind adesea adaugata la cereale. Aceasta se poate administra local, pe piele, fiind adesea  incorporata în produsele cosmetice sau sistemic, pe cale orala, simpla sau în combinatii de multivitamine.

 

Care sunt beneficiile Niacinamidei pentru piele?

Poate cel mai semnificativ beneficiu în folosirea Niacinamidei este refacerea barierei cutanate, esențială în sanatatea tuturor tipurilor de ten.  Vitamina B3 contribuie la refacerea proteinelor de la nivelul pielii, numite keratine dar și la menținerea hidratarii cutanate prin reglarea producției de grasimi naturale ale pielii și ceramide.

Un alt beneficiu adus de folosirea niacinamidelor este minimizarea roșeții prin reducerea inflamațiilor. Este folosită așadar în tratamentul rozaceei sau inflamațiilor pielii, acute sau cronice, inclusiv în contextul acneei.

Diminuarea petelor pigmentare este și ea, una dintre efectele folosirii niacinamidei la nivel cutanat, atat în cadrul melasmei cat și a lentiginelor solare sau hiperpigmentrailor post inflamatorii.

De asemenea este eficienta în tratamentul acneei, prin reglarea cantității de sebum produsă de glandele sebacee, prin scaderea inflamatiei cutanate, prin preventia uscaciunii cauzate de produsele antiacneice, dar și prin prevenirea și tratamentul petelor post acneice. Aspectul porilor este și el îmbunătățit, iar nivelul de luciu al pielii este diminuat.

Niacinamida are și efecte anti-aging prin reducerea ridurilor și a liniilor fine. Efectele negative ale expunerii la soare sunt diminuate întrucât niacinamidele susțin reconstrucția celulelor pielii, protejând-o totodată de daunele aduse de razele ultraviolete. Un studiu pe 30 de femele japoneze sănătoase a raportat îmbunătățirea ridurilor de la nivelul pleoapelor după opt săptămâni de aplicare a unui cosmetic care conține 4% nicotinamidă. În același timp, aduce reimprospatare pielii prin refacerea barierei cutanate și uniformizarea tenului, ameliorand petele pigmentare.

Toleranta buna este un alt beneficiu major al niacinamidei, putand fi folosita pe toate tipurile de ten cu un risc minim de efecte secundare sau iritatii, putand fi folosita și de persoanele cu piele sensibila, reactiva sau de persoanele care nu tolereaza retinoizi sau AHA/BHA.

 

Cum se utilizează niacinamida?

Niacinamida poate fi găsită sub formă de cremă, loțiune, gel sau ser și poate fi utilizată ca parte a rutinei zilnice de îngrijire a pielii. Cu toate acestea, eficacitatea niacinamidei poate varia de la o persoană la alta, și este întotdeauna recomandabil să consultați un medic dermatolog pentru a determina ce tratament este cel mai potrivit pentru tipul și starea pielii dumneavoastră.

În același timp, se găsește și sub forma de supliment alimentar, comprimate, capsule și chiar injectabil. Un produs cu cantitate mare de Niacinamida este și Dermaten, ce contine 450 mg de Niacinamida, alături de Lactoferina, Zinc, Cupru și acid folic, ceea ce face din Dermaten un produs complex cu multiple indicații:


Dermaten, 30 comprimate, Eurofarmaco : Farmacia Tei online

Acnee

Rozacee

Dermatita atopica

Piele uscata

Cădere și albire a părului

Eruptie polimorfa la lumina

Pemfigoid bulos

Imbatranire cutanata

 


 

Care sunt beneficiile administrării orale, sistemice ale Niacinamidei?

Administrarea sistemica a Niacinamidei aduce ca avantaj,  în primul rand, absorbția sanguina și livrarea vitaminei B3 în toate celulele corpului.

Am menționat deja efectele benefice asupra sanatatii pielii, dar e important sa subliniem și faptul că deficitul de niacinamida poate duce uscaciune cutanata și la apariția dermatitelor.

 

Controlul nivelului de colesterol. Niacinamida reduce nivelul de LDL colesterol (colesterol “rău”) și a trigliceridelor din sange, contribuind astfel la menținerea unei inimi sănătoase.

 

Reglarea tensiunii arteriale este un alt beneficiu al administrării de Niacinamida. Atenție însă, suplimentarea se face în urma consultului cardiologic, în monoterapie sau în combinatie cu medicatia antihipertensiva.

 

Previne pelagra, po boala cauzată de deficitul sever de niacina ce se manifesta prin diaree, dermatita și demență.

 

Efectul antioxidant al niacinamidei protejeaza sanatatea celulelor de daunele provocate de radicalii liberi produsi în urma expunerii la soare, poluării, stresului etc. Are rol în repararea ADN-ului celular. S-a demonstrat că nicotinamida îmbunătățește repararea daunelor directe și oxidative ale ADN-ului în keratinocitele umane și pielea umană. Are potențialul de a preveni suprimarea imună indusă de UV, și de a reduce riscul de cancer de piele, în special de carcinom cu celule scuamoase dar și a leziunilor precanceroase de tipul keratozelor actinice.

Niacinamida susține circulatia sanguina și buna funcționare a neuronilor cu rol in sanatatea creierului.

 

Care sunt efectele adverse ale Niacinamidei administrate oral?

Niacinamida orală este în general bine tolerată în doze sub 3 g/zi. La doze mai mari s-a raportat că ar crește transpirația și glicemia, dar și ca ar provoca greață și hipotensiune arterială. Așadar, se recomandă precauție la administrarea de doze mari si la combinatiile cu alte medicamente. Pentru orice nelamurire, adresati-va medicului.

Atenție, acest articol este unul informativ și nu înlocuiește consultul medical.

Cum se administrează Niacinamida?

Dermaten se administrează de ori ori pe zi, după mancare, timp de trei luni. Acest interval poate varia în funcție de recomandarea medicului și patologia pe care dorim sa o adresăm.  Dermaten nu se administrează persoanelor vegane sau cu intoleranta la lactoza.

Mai multe detalii despre Dermaten, aici: https://ropharma.ro/dermaten-x30-cpr