Dermatoscopie aluniteDermatoscopia este o metoda de diagnostic neinvaziva, nedureroasa, ce permite examinarea leziunilor pigmentare de la nivelul pielii și diferențierea leziunilor melanocitare de cele nemelanocitare, a nevilor benigni de cei displazici sau maligni, precum și diagnosticul unor tumori cutanate cum ar fi melanomul sau carcinomul bazocelular. In acelasi timp, este o metoda adjuvanta utilă într-o varietate mare de afectiuni cutanate.

Procedura consta in aplicarea la nivelul tegumentului a unui aparat ce utilizeaza un sistem de amplificare a luminii incidente, cu ajutorul caruia putem examina pielea in profunzime si putem detecta unele modificari cutanate nedepistabile la examneul clinic. Putem efectua dermatoscopie manuala sau digitala.

Avantajele dermatoscopiei digitale sunt: stocarea computerizata a datelor, a imaginilor macroscopice si dermatoscopice, cu posibilitatea compararii leziunilor in timp si calcularea automata a riscului de malignitate.

Melanomul, cel mai periculos tip de cancer cutanat, are o incidenta in continua crestere. El poate sa apara pe o alunita pre-existenta sau ca o leziune noua (8 din 10 melanoame apar independent de alunite).
Totusi, daca este depistat precoce, melanomul poate fi tratat si vindecat, in proportie de 90%, motiv pentru care preventia si depistarea precoce sunt esentiale. De aceea este foarte important sa efectuam minim un control dermatoscopic anual, sau mai frecvent daca exista in familie cazuri de cancere cutanate, sindrom al nevilor displazici, numar mare de nevi cutanati (alunite), fototip sensibil la soare (piele , ochi si par deschise la culoare), expunere cronica la radiatii UVA (solar), respectiv daca am suferit multiple arsuri solare, chiar si in copilarie.

Orice alunita nou aparuta dupa varsta de 30 ani trebuie examinta dermatoscopic.!!!
O alunita preexistenta este considerata suspecta atunci cand prezinta asimetrie de forma sau culoare. marginile dantelate si neregulate, culoare neomogena cu multiple nuante de la maro-deschis la negru, diametru mai mare de 5mm, ce evolueaza in marime, culoare sau grosime.
De mentionat ca melanomul poate aparea si subunghial ceea ce impune consultul clinic si dermatoscopic al oricaror modificari de culoare maro sau neagra la nivelul unghiilor.

Protectia solara, vestimentara sau chimica, ramane cea mai eficienta modalitate de preventie. Se va evita expunerea nou-nascutilor si copiilor direct la razele solare, precum si expunerea la soare intre orele 11-16. Cremele de fotoprotectie trebuie alese in fucntie de tipul de piele si trebuie reaplicate la intervale de 2 ore si dupa iesirea din apa.

Recommended Posts