Forma feței noastre este dată de totalitatea structurilor care o alcătuiesc: conformatie osoasa, mușchi, ligamente și pachetele de grăsime, profunde și superficiale.

În tinerete, la femei, aspectul feței este unul în care pometii sunt mai proeminenti iar treimea inferioară a feței este mai ingusta, oarecum ca un triunghi imaginar cu vârful în jos, care leaga cei doi pometi de centrul barbiei. Odată cu trecerea timpului, tesuturile se lasă din cauza gravitației, începe resorbtia osoasa, iar acest triunghi devine inversat, astfel incat linia mandibulara devine mai proeminentă și încep să apară fracționari ale liniei mandibulare, cu zone de piele lăsată.

În aceste situații, pentru a reîntineri aspectul feței este necesar sa refacem volumul în treimea medie a feței, și anume în zona pometilor, pentru a micsoara adâncimea cearcănelor, pentru a indulci santul nazo-labial și pentru a ridica pielea lasata din zona mandibulară. Putem face acest lucru folosind substanțe de umplere, de tipul acidului hialuronic, hidroxiapatitei de calciu sau chiar grasime proprie recoltată din alte zone ale organismului. Desigur, în ultima instanță, putem apela la liftingul facial chirurgical.

O alta situație în care putem apela la tehnici de refacere a volumului facial este bărbia retrogradă, și anume bărbia care este mult înapoia proeminenței buzelor, unde folosim substanțe de umplere sau implantul mentonier. De asemenea dacă este o barbie mai lată, pătrată, masculină o putem efila injectând strategic acidul hialuronic, în anumite puncte bine alese.

Linia mandibulara, mai exact unghiul mandibulei, poate beneficia de volumizare, când trecerea dintre mandibula si gat se face direct, fără a fi bine definită, dând un aspect de gât gros.

În cazul barbatilor, volumizarea unghiului mandibulei oferă un aspect mai masculin, fiind asociată cu un maseter puternic. Spre deosebire de femei unde pometele ar trebui sa fie cea mai proeminentă parte a feței, supracorectia acestei zone la bărbați poate duce la efeminare, lucru care ar trebui evitat sub orice forma, acolo unde nu este dorit intenționat. În cazul barbatilor dorim ca triunghiul imaginar de care vorbeam mai sus sa fie cu baza în jos.

Un alt semn de masculinitate este o barbie mai lată, astfel incat uneori folosim acidul hialuronic pentru a augmenta aceasta zona.

Pentru a stabili dacă este necesară și care ar fi cea mai potrivită substanță și tehnica de volumetrie în cazul dumneavoastră, primul pas este consultația medicală.

Va aștept cu drag!

Recommended Posts