Rozaceea, denumita si cuperoza, in stadiile incipiente, este o afectiune inflamatorie cronica a fetei, in special a zonelor centrale (frunte, pometi, barbie). Incidenta poate ajunge pana la 10% din populatie, fiind mai frecventa la persoanele cu fototip I si II (ten foarte deschis, ochi albastri, par blond sau roscat), maxima la nordici, ceea ce i-a conferit acestei boli si denumirea de “blestemul celtilor”. Datorita asocierii, in opinia generala, cu consumul de alcool, impactul social si emotional al acestei afectiuni este foarte mare, ca urmare se impune un tratamentul corect si eficient, initiat si condus, intotdeauna, de medicul dermatolog. Pretul nerespectarii recomandarilor este evolutia rapida a cuperozei, catre stadiile avansate de rozacee.
Rozaceea are mai multe stadii evolutive, de la inrosirea excesiva, ocazionala, a fetei declansata de diverse situatii (variatii de temperatura, vant, emotii, efort fizic, alimente fierbinti, alcool, condimente, expunere la soare, aplicarea de cosmetice si produse de ingrijire, consumul de medicamente, alimente bogate in histamina), la inrosire permanenta, aparitia vaselor dilatate vizibile (stadiu numit si cuperoza), aparitia de papulo-pustule (similare cosurilor) si ingrosarea pielii cu pori dilatati (mai frecvent la barbati). In stadii avansate poate aparea si afectarea oculara, cu simptomatologie de blefaro-conjunctivita (inrosire, usturime, umflarea pleoapelor). Este important de stiut ca nu toti pacientii trec prin toate fazele.
Se pare ca factorii genetici (prezenta bolii la mai multi membri ai familiei) sunt implicati in aceeasi proportie ca si factorii de mediu in declansarea bolii. In afara de factorii enumerati mai sus, in patogenia bolii sunt implicate si afectiunile gastro-intestinale, prezenta in exces a parazitului Demodex foliculorum si a Bacillus oleronius la nivelul fetei, afectiunile neuro-psihice (migrene), afectiunile endocrine (in special tiroidiene).
Tratamentul rozaceei si cuperozei, obligatoriu efectuat de medicul dermatolog, este de lunga durata si se impune adaptarea lui la stadiul evolutiv al bolii. In arsenalul terapeutic, pe langa evitarea factorilor declansatori si tratamentul bolilor asociate, intra dermato-cosmetice specifice, fotoprotectia cu creme cu ecran mineral, substante vasoconstrictoare, antimicrobiene locale si sistemice, care au si rol antiinflamator, retinoizi, precum si terapiile laser.
Laserele sunt arma cea mai eficienta, sigura si rapida in reducerea rosetii fetei si in inchiderea vaselor de sange vizibile. In clinica de dermatologie si estetica “ Medicum”, tratam, cu rezultate impresionante, atat cuperoza cat si celelalte stadii ale rozaceei. Laserul Vbeam Perfecta este un laser PDL(Pulsed Dye Laser) si este unul din cele mai eficiente lasere din lume, in ceea ce priveste leziunile vasculare, si nu numai. Cu acest laser se pot trata si hemangioamele extinse, la copil sai adult, “angioamele cherry”, leziunile pigmentare de tipul keratozelor sau a melasmei, dilatatiile vasculare de la nivelul membrelor inferioare, teleangiectaziile, poikilodermia, dar si verucile vulgare, cicatricile, vergeturile, acneea, psoriazisul, hiperplaziile de glande sebacee, precum si semnele de imbatranire cutanata (riduri, pete, cearcane). In cazul rozaceei sunt necesare minimum trei sedinte pentru a se instala un rezultat vizibil si durabil. Sedintele de intretinere se impun, deoarece afectiunea isi urmeaza cursul evolutiv, eritemul putandu-se reinstala. Medicul dermatolog va poate consilia, de asemenea, asupra dermatocosmeticelor potrivite pentru dumneavoastra, precum si asupra “trucurilor” care va pot ameliora aspectul.
Rozacee stadiul I – eritemato-teleangicetatic
Rozacee stadiul II- papulo-pustulos
Rozacee stadiul III – fimatos
Rozacee stadiul IV- cu afectare oculara