Excesul de piele este una din problemele frecvente cu care se confrunta persoanele care pierd in greutate, astfel incat, chiar daca ajung la numarul de kilograme dorite, sunt in continuare nemultumite de imaginea lor corporala.
Pielea in exces formeaza pliuri inestetice si uneori deranjante, care afecteaza starea emotionala a persoanei respective.
Slabitul frumos, estetic depinde de cativa factori:
1. Numarul de kilograme pierdute
Pana la aproximativ 10 kg, pielea are capacitate mare de retractie, fara a crea probleme. Insa, la pierderi peste 40 kg, este aproape o certitudine ca va exista piele in exces.
2.  Viteza cu care slabim
Daca pierderea in greutate este rapida, ca urmare a unor cure de slabire drastice, nu doar ca vom pierde si masa musculara, insa nu vom acorda suficient timp pielii, sa isi recapete forma. De asemenea, parul si unghiile noastre pot suferi ca urmare a acestui proces.
3. Timpul in care pielea a stat destinsa
Daca in timpul sarcinii, exista o distensie ce dureaza maxim 9 luni, la persoanele suprapoderale, aceasta intindere poate sa dureze si 10 ani sau mai mult, astfel incat fibrele de colagen si cele de elastina, care dau rezistenta si elasticitate, isi pierd proprietatile si retractia pielii este mai dificila.
4. Varsta la care slabim
In prima jumatate a vietii, variatiile de greutate sunt bine tolerate de piele, insa dupa menopauza, capacitatea de productie a colagenului scade, iar pierderea in greutate poate sa se soldeze cu piele in exces.
5. Factorii genetici
Desigur, genele noastre au un rol imporatant cand vine vorba de calitatea pielii si rezistenta acesteia.
6. Nivelul de hidratare
Apa este extrem de imporatanta in compozitia corpului nostru, astfel incat atat hidratarea interna cat si cea externa, prin produse hidratante sau emoliente, este un factor cheie in mentinerea integritatii cutanate.
7. Alimentatia
Alimentele stau la baza sanatatii corpului si asigura necesarul de calorii si materie prima pentru regenerare. Alimentele bogate in zinc, seleniu, omega 3, vitamina A, resveratrol, vitamina C, sunt extrem de benefice in formarea unor fibre de colagen sanatoase.
Ce putem face pentru a slabi cat mai frumos?
1. Sa pierdem in greutate progresiv, lent
2. Sa facem miscare in paralel, pentru refacerea masei musculare, de preferinta intr-un centru de kinetoterapie
3. Sa pregatim pielea, prin terapii corporale efectuate chiar de la inceputul procesului de slabire, astfel incat sa stimulam pielea pe masura ce pierdem tesut adipos. Putem apela la terapii cu radiofrecvneta fractionata cu microace (aici putem pune link catre micro rf), radiofrecventa bipolara cu ultrasunete si infrarosii (vellashape), endermologie (LPG), cavitatie, criolipoliza etc.
4. Sa ne asiguram ca ne hidratam suficient de bine, ca dormim destul si ca avem o alimentatie echilibrata bazata pe fructe si legume de culoare verde, albastru-mov sau galben- portocalii, dar si produse bogate in omega 3.
5. Masajul corporal creste microcirculatia si drenajul limfatic. Este imporatant ca masajul sa nu fie agresiv, ca sa nu duca la ruptura fibrelor dermice.
6. Exfolierea regulata de doua ori pe saptamana, fie cu produse de tip scrub, fie folosind o manusa de exfoliere sau zat de cafea, pentru a indeparta pielea moarta si pentru a stimula microcirculatia, este si ea de mare ajutor.
7. Apelarea la un specialist in psiho-nutritie, pentru a identifica cauzele emotionale ale cresterii in greutate, daca ele exista, si a va sustine in procesul de slabire. Psiholog Violeta Kaparaliotis va poate ghida in acest proces.
Consultul dermatologic este esential daca va propuneti sa pierdeti in greutate mai mult de 10 kg, pentru a ne asigura ca rezultatul va fi unul care sa va dea satisfactie atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.

Recommended Posts