Fotodermatozele sunt afectiuni cutanate cauzate, declansate sau agravate de soare, datorita unei reactivitati crescute a pielii la radiatiile luminoase. Intensitatea acestor reactii depinde de fototipul cutanat, dar si de prezenta unor substante fotosensibilizante (cosmetice, uleiuri, medicamente).

Medicamnetele incriminate pot fi aplicate topic (albastru de metil, eozina, cicline, gudroane, huile, ketoprofen, crom, cbalt, nichel, peroxid de benzoil, tretinoi etc.) sau sistemic (Captopril, Amiodarona, Furosemid, antiinflamatoare nesteroidiene, citostatice, fluorochinolone, psoraleni etc.) Printre afectiunile dermatologice agravate de soare se numara: lupusul eritematos, acneea, eritemul polimorf, dermatomiozita, foliculita actinica, dermatomiozita, diakeratoza foliculara darier, rozaceea, eczema seboreica, herpesul labial.

Fitofotodermatoza este o afectiune fototoxica ce apare vara, prin contactul cu plante ce contin substante fotoreactive (frunze de patrunjel, telina, pastarnac, marar, morcov), urmat de expunerea la soare. Mai este numita si Dermatita de pajiste. La 12-24 ore dupa contact, pielea devine tumefiata, rosie si pruriginoasa, uneori putand aparea si vezicule, bule, chiar necroza. Dupa vindecare aceste leziuni lasa pete hiper- sau depigmentate.

Dermatita pigmentara de parfum, este tot o reactie fototoxica, ce apare dupa expunerea la soare a unei zone pe care anterior s-a aplicat un parfum, in special cu continut de ulei de bergamote. Se manifesta clinic prin pete hiperpigmentare la nivelul gatului, faza eritematoasa fiind foarte scurta.

Cheilita actinica fotodinamica poate aparea in urma utilizarii rujurilor rosii ce contin eozina.

Alergia solara de vacanta (Eruptia benigna solara de vara) apare mai frecvent la femeile intre 20 si 30 ani, la aproximativ 2-3 zile de la expunerea intensa la soare. Se manifesta printr-o eruptie eritematoasa, cu mici papule, la nivelul decolteului, fetei dorsale a mainilor si picioarelor, antebratelor si gambelor, a carei intensitate scade cu fiecare expunere la soare.

Eruptia polimorfa la lumina debuteaza in primele zile de primavara dupa o expunere banala la soare, leziunile aparand doar pe zonele fotoexpune (fata, decolteu, dosul mainilor). Acestea sunt eritematoase, polimorfe si pruriginoase. Este importanta diferentierea de Lupusul eritematos.

Urticaria solara apare in jurul varstei de 20-40 ani, dupa 1-5 minute de la expunerea la soare, se caracterizeaza printr-o eruptie foarte pruriginoasa, edematoasa, ce apare pe zonele descoperite, dar care dispare rapid la umbra.

Tratamentul fotodermatozelor impune in primul rand evitarea expunerii la soare si fotoprotectia, indepartarea substantelor fotosensibilizante, la care se adauga corticoterapie sistemica si/sau locala, antihistamnice, antipaludice de sinteza, tratmente antioxidante (Zn, Se, B-caroten, Vitamina C, vitamina E etc).

Vitiligo este o afectiune frecventa caracterizata prin aparitia de pete depigmentate, asimptomatice,  cu predilectie la nivelul pleopaelor, axilelor, zonelor periorificiale, organelor genitale, fetele de extensie ale membrelor, pe suprafata carora firele de par sunt decolorate. Aceasta patologie apare  datorita distrugerii melanocitelor din diverse cauze (autoimune, oxidative, enzimatice etc).

Tratamentul este o provocare tocmai datorita evolutiei imprevizibile a bolii. Uneori se produce repigmentare spontana, dar de cele mai multe ori sunt necesare tratamente indelungate, cu rezultate variabile. Printre metodele terapeutice se numara dermatocorticoizii, calcipotriolul, corticoterapia sistemica, expunerea la UVB, laser excimer, antioxidante (SOD si catalaza), PUVA terapie, inhibitori de calcineurina. Se vor evita traumatismele si se vor investiga si trata afectiunile endocrinologice ce se asociaza frecvent.

Recommended Posts