Melasma (petele pigmentare de la nivelul fetei) reprezenta o patologie frecventa, dificila de tratat, si extrem de deranjanta din punct de vedere estetic. Aceasta se instaleaza lent si este asimptomatica, localizandu-se frecvent la nivelul fruntii, obrajilor si buzei superioare.
Cauzele sunt multiple, de aceea consultatia la medicul dermatolog este obligatorie.
Melasma poate aparea, oarecum fiziologic, in timpul sarcinii, la aproximativ 50-90% din gravide, datorita modificarilor hormonale specifice acestei perioade, si frecvent se remite spontan la cateva luni dupa nastere.
Melasma aparuta in afara sarcinii poate fi in context genetic (mai frecventa la persoanele cu piele mai inchisa la culoare), pe fondul expunerii la soare, a consumului de anticonceptionale orale, a tratamentelor estro-progestative, a disfunctiilor tiroidiene, a medicamnetelor fotosensibilizante si anticonvulsivante, respectiv secundare fototoxicitatii sau fotoalergenitatii unor produse cosmetice.
Dupa evaluarea corecta a cauzei si extensiei afectiunii, a fototipului cutanat, a componentei hormonale, se poate apela la una din metodele de tratament. Se recomanda ca tratamentul sa fie inceput cat mai precoce si sa fie folosit in paralel cu crema de fotoprotectie cu factor inalt si spectru UVA si UVB.
Cremele depigmentante reprezinta prima optiune terapeutica, si aici gama este foarte larga, de la dermato-cosmetice la creme depigmentante folosind hidrochinona, precipitat de mercur, retinoizi, dermatocorticoizi, acid azelaic etc. Pentru a putea precia eficacitatea unui preparat, acesta trebuie aplicat de 2 ori pe zi, minim 2 luni.
Microdermabraziunea reprezinta un peeling mecanic superficial, cu eficienta crescuta in tratamentul hiperpigmantarilor, in special in asociere cu tratamentele laser sau mezoterapia.
Peelingurile chimice sunt o alta optiune terapeutica eficienta, putandu-se efectua strict la nivelul leziunilor sau pe intreaga fata. Se recomanda peelingurile superficiale sau medii, in functie de aspectul clinic, folosind TCA, acid glicolic, solutie Jessner etc. Sunt necesare intre 3 si 6 sedinte, spatiate la 2-4 saptamani.
Laserele folosite implica lumina intens pulsata (IPL), laserele pulsed dye (PDL), Nd:Yag 1064nm, Alexandrit 755nm etc. Sunt necesare 3-4 sedinte la intervale variabile de timp.
Indiferent de metoda de tratament aleasa, fotoprotectia este obligatorie, precum si tratamentul patologiilor cauzale sau asociate.